Označovanie elektrospotrebičov energetickými štítkami je povinné v celej Európskej únii. Energetický štítok má spotrebiteľovi uľahčiť rozhodovanie pri nákupe nového elektrického spotrebiča.
Štítky majú slúžiť ako nástroj, ktorý bol vyvinutý pre poskytovanie jasných a objektívnych informácií zákazníkom o spotrebe energie a výkonu pri rôznej teplote okolitého prostredia. Údaje na štítku ukazujú, ako veľmi je príslušný model efektívny. V dnešnej dobe sú nároky na profesionálne chladiace skrine oveľa vyššie ako na chladničky pre domáce použite. Štítok tak pomôže jasne porovnávať jednotlivé modely a výrazne môže pomôcť pri rozhodovaní o kúpe. Energetické štítky umožnia zákazníkovi zvoliť si to zariadenie, ktoré bude nielen šetrnejšie k životnému prostrediu, ale aj ekonomicky výhodnejšie pre jeho podnikanie. Štítok poskytuje objektívne informácie o ročnej spotrebe energie, vďaka čomu sa zákazník lepšie rozhoduje a presnejšie si naplánuje svoje náklady na energiu.
Ušetríte stovky eur
Vyššie uvedené sa dá veľmi jednoducho preložiť do úspor. Na energiách sa dá ušetriť až 300 eur za rok pri chladiacich skriniach. Úspora pri mraziacich skriniach je možná až do výšky 800 eur ročne. Okrem toho sa zníži aj množstvo potravinového odpadu v dôsledku pokazených potravín, ktoré neboli skladované pri správnych podmienkach. Ideálne chladenie pracuje 24 hodín denne, 7 dní v týždni. To má obrovský vplyv na množstvo energie spotrebovanej v profesionálnej kuchyni, takže vybrať najúčinnejšiu chladničku je dôležité nielen pre znižovanie negatívneho dosahu na životné prostredie, ale aj pre úsporu peňazí na prevádzkových nákladoch chladenia.
„Pri kúpe zariadenia je dôležité rozlišovať, či sa bude chladiace zariadenie používať v profesionálnej prevádzke, alebo len v domácej kuchyni. Podľa toho treba pri kúpe zvoliť vhodný model, typ a parametre zariadenia,“ informoval zákazníkov portál kema. sk. Profesionálne a domáce chladiace zariadenia sú totiž testované v úplne iných podmienkach. Pri profesionálnych zariadeniach sa testuje reálne použitie v profesionálnej kuchyni s častým otváraním dverí a s okolitou teplotou až 40 °C. Domáce spotrebiče sa testujú pri používaní v domácnosti, s okolitou teplotou len približne 25 °C a pri zatvorených dverách.