Svet sa mení a spoločnosti sa snažia hľadať spôsob, ako podnikať udržateľnejšie a zodpovednejšie. McDonalds mnohí poznajú ako destináciu ikonických burgrov.
Málokto však vie, že práve McDonalds môže byť príkladom pre reštaurácie rýchleho občerstvenia, ktoré pri výdaji jedla musia dodržiavať hygienické normy kvôli bezpečnosti a zdraviu zákazníkov. K tomu sú potrebné aj jednorazové obaly, pri ktorých spoločnosť myslí aj na to, kde po použití skončia. Téma recyklácie sa dostáva do popredia a zvýšenému objemu používaných jednorazových obalov neprospela ani pandemická situácia. Spoločnosť McDonalds je možné označiť za priekopníka v triedení odpadu, keďže proces zberu, triedenia a recyklácie prebieha v reštauráciách na Slovensku už od roku 2003. Aj preto majú v reštauráciách svoje stabilné miesto už dlhé roky vozíky s nápisom „Roztriedime to za Vás!“. Slúžia na zber použitých jednorazových obalov, ktoré ostávajú na táckach po konzumácii každého zákazníka. Cesta vozíka následne smeruje do triediacej miestnosti, kde prebieha separácia odpadu, po ktorej môže vytriedený odpad putovať do zbernej spoločnosti a následne môže byť z neho väčšia časť zrecyklovaná.
Nové ekologickejšie obaly
Nejde pritom o jediný ekologický počin, ktorý je možné so značkou McDonalds spájať. V roku 2019 išlo z lokálnych reštaurácií až 74 % odpadu na ďalšie využitie. Pokrok robí McDonalds aj v zmene obalov a hľadaní ekologickejších alternatív pre hygienické balenie jedál. „Plastové tégliky na džúsy a šejky vystriedali papierové, čím sa ročne na Slovensku ušetrí 30 ton plastov. Nový téglik na zmrzlinu McFlurry nemá plastové viečko ani veľkú plastovú lyžičku, čo prinieslo zníženie plastového odpadu o 7 ton ročne,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti McDonalds Slovakia Lucia Poláčeková. V súčasnosti je viac ako 80 % McDonalds obalových materiálov z papiera. Papierové slamky nahradili plastové a príbory z tvrdého plastu už v McDonalds v blízkej dobe nenájdete. Nahradia ich drevené príbory, ktoré sa vyrábajú len z dreva, ktoré pochádza z certifikovaných lesov.
Bioodpad a druhotné spracovanie
Z kuchyne idú na druhotné spracovanie aj zvyšky jedla, ktoré nikdy nekončia pohodené v koši. Do zbernej nádoby na kuchynský odpad putuje aj kávová usadenina, suroviny po dátume minimálnej trvanlivosti či iný biologicky rozložiteľný odpad. Samostatnú zbernú nádobu má aj použitý olej z fritéz. Meranie kvality oleja vo fritézach je plne automatizované tak, aby sa ním nielenže neplytvalo, ale aby bol plne využitý aj po použití. Keď spoľahlivý systém merania prepálených častí spustí hlásič, olej zamestnanci vo fritéze vymenia. Reštaurácie novej generácie, ktorými sa po rekonštrukcii jednotlivých prevádzok môže McDonalds pýšiť už v rámci takmer všetkých svojich prevádzok na Slovensku, sú ekologickejšie.
Firma vyzýva všetkých, aby sa k nej pridali
Triedenie obalov z McDonalds však nemusí prebiehať iba v samotných prevádzkach. To, že zamestnanci McDonalds poctivo triedia zvyšky obalov z tácok vložených po konzumácii jedla do vozíka, ktorý sa prihovára slovami – „Roztriedime to za Vás!“, môže byť príkladom aj pre ostatné gastro prevádzky. Vzhľadom na aktuálnu situáciu si však zákazníci berú jedlo so sebou, využívajú McDrive alebo donáškovú službu McDelivery. Keď sa chcete dozvedieť, ako naložiť s týmito obalmi v domácnostiach, pozrite si stránku www. mcdonalds.sk. McDonalds na nej svojim zákazníkom vysvetľuje, ako majú správne postupovať pri triedení odpadu doma.
Proces triedenia odpadov v spoločnosti McDonalds:
V reštauráciách McDonalds triedia vyškolení zamestnanci odpad po každom zákazníkovi od roku 2003. Nejde len o odpadky z tácky či o zvyšky jedál, spoločnosť triedi odpad z celej prevádzky a posiela ho na recykláciu a druhotné energetické spracovanie.
Odkladací vozík „Roztriedime to za Vás!“: O triedenie odpadu sa počas svojej zmeny stará zamestnanec, ktorý má službu v lobby reštaurácie. Všetky vozíky s odpadom znáša do špeciálnej triediacej miestnosti.
Triediaca miestnosť v McDonalds: Zaškolenému zamestnancovi tu prejde rukami každý jeden použitý obal. Možno vás prekvapí, že ide o časovo náročný proces, pri ktorom môže stráviť až 70 % zo svojho pracovného času.