Slovenské domácnosti majú možnosť separovať kuchynský bioodpad (KBO) už dva roky. Triedený zber KBO je zavedený vo väčšine samospráv od 1. júla 2021.
Od začiatku roka 2023 sa k nim pridali aj Bratislava, Košice a Prešov. „Na Slovensku sme v roku 2020 vytvorili 456-tisíc ton potravinového odpadu. V prepočte na jedného obyvateľa tak ide o 83 kilogramov takéhoto odpadu. Domácnosti z neho vyprodukovali až 78 %, to je 65 kilogramov na jedného obyvateľa,“ informovala v analýze Eva Sadovská z WOOD & Company. Tieto štatistiky vyplynuli z údajov prvého celoeurópskeho monitorovania potravinového odpadu, ktoré koncom roka 2022 zverejnil Eurostat. Ten uviedol, že ľudia najčastejšie vyhadzovali chlieb, pečivo, ovocie, zeleninu, mliečne výrobky, zvyšky uvareného jedla, ale aj nerozbalené potraviny. Treba si uvedomiť, že plytvanie potravinami nepredstavuje len ekologický, ale aj ekonomický problém. Priemerný Slovák vyhodí ročne zvyšky jedál alebo potraviny po dátume spotreby v hodnote od 100 do 150 eur.