Na Slovensku žije takmer 700- tisíc ľudí na hranici chudoby, napriek tomu sa potravinami a zdrojmi plytvá aj u nás.
Z analýzy občianskeho združenia Free Food vyplýva, že každý rok skončí v koši priemerného Slováka viac ako 160 kilogramov potravín. „Ročne sa u nás vyprodukuje 0,86 milióna ton potravinového odpadu, čo je na podobnej úrovni, ako má susedné Maďarsko s dvakrát väčším počtom obyvateľov,“ uvádza sa na stránke Free- Food.sk. Množstvo jedla sa stráca v celom dodávateľskom reťazci, ale odborníci sa zhodujú, že polovica z týchto strát pripadá na konečného spotrebiteľa.
Práve ľudia do smetí vyhadzujú jedlo, hotové produkty, zeleninu, chlieb, pečivo a polotovary. „Šokujúca škála plytvania potravinami ukazuje na nerovnosť a na neudržateľnosť nášho globálneho potravinového systému,“ povedal výkonný riaditeľ združenia The Waste and Resources Action Programme, Marcus Gover, pre internetový portál World Resources Institute (WRI). Podľa odborníkov, ktorých postrehy publikovala stránka Waste Management World, by úspešné zníženie potravinového odpadu o polovicu prinieslo ľudstvu veľké benefity. Redukcia by dokázala zabrániť tomu, aby sa muselo územie s veľkosťou rozlohy Argentíny pretransformovať na poľnohospodársku pôdu. Do roku 2050 by došlo k zníženiu emisií o 1,5 gigatony, čo je viac ako hodnota, ktorú vyprodukuje japonský priemysel.