Spoločnosť Tesco začala minulý rok aktívne bojovať proti plytvaniu potravín. Jedným z jej cieľov bolo čo najviac znižovať odpad zo svojich obchodov a distribučných centier.
Počas minulého roka predal reťazec viac ako 564 tisíc ton potravín, z čoho vznikli nepredané potravinové prebytky v množstve 8 521 ton. Do tohto objemu sú započítané potraviny vhodné na ľudskú spotrebu, ale aj potraviny nevhodné na konzumáciu ktoré sa využili ako krmivo a potraviny zlikvidované ako odpad.
V priebehu krátkej doby dokázalo Tesco znížiť objem vyhodených potravín až o 20% a ľuďom v núdzi darovať 577 ton jedla, čo je 1,3 milióna porcií jedla. „V znižovaní potravinových prebytkov z našich prevádzok sa nám podarilo za dva roky dosiahnuť vynikajúci pokrok, avšak máme pred sebou ešte veľa práce,“ skonštatoval výkonný riaditeľ Tesco Slovensko Martin Kuruc.
V rámci celej strednej Európy už viac ako 600 predajní odovzdáva potravinové prebytky do potravinových bánk a do dobročinných organizácií. Na Slovensku v spolupráci s Potravinovou bankou daruje každý deň potravinové prebytky ľuďom v núdzi 113 obchodov reťazca. Znižovať množstvo potravinového odpadu sa podarilo vďaka zlepšeniu procesov v plánovaní a objednávaní tovaru. Výsledkom zmien bolo zníženie potravinového odpadu z prevádzok v celej strednej Európe z 54 102 ton v roku 2016/17 na 38 054 ton.