facebookinstagramgoogle
office@greenmagazine.sk
GreenMagazine.sk

Líder v segmente prestal používať plastové príbory



Globálna obava spojená s množstvom vyrobeného a spotrebovaného plastového odpadu naberá v súvislosti s pandémiou nový rozmer.


Napriek tomu, že táto environmentálna problematika vstupuje čoraz viac do povedomia ľudí, nie každý človek je ochotný vymeniť svoj komfort za udržateľnejší prístup k životu. Lepšiu budúcnosť však musíme začať budovať už dnes, a preto do procesu vstupujú globálne značky, ktoré proaktívne podnikajú kroky k ekologickým riešeniam. Príkladom je spoločnosť McDonalds. Ako líder v gastro segmente sa zameriava na inovácie v oblasti obalov, a zároveň kladie dôraz na edukáciu zákazníkov. 

Líder v segmente rýchleho občerstvenia sa už niekoľko rokov intenzívne zameriava nielen na prechod na udržateľnejšie materiály, ale aj na jednoduchšiu recykláciu a opätovné využitie obalov, ktoré používa. V novembri 2019 McDonalds predstavil celosvetový program pod označením „Better M“, v rámci ktorého si vytýčil cieľ, že do roku 2025 bude používať iba obaly z obnoviteľných, recyklovaných a certifikovaných zdrojov.

príbory

Proces zavádzania inovatívnych konceptov balení je postupný a prebieha prostredníctvom testovania používaných balení. Tie sú zvyčajne spotrebiteľom prezentované priamo v reštauráciách a na základe získanej spätnej väzby sa spoločnosť rozhoduje, čo zmení alebo upraví. Tento model umožňuje spoločnosti McDonalds nájsť udržateľnejšie riešenia, ktoré zákazníci vítajú, a zároveň im ponúknuť skvelú zákaznícku skúsenosť, ktorú dobre poznajú a oceňujú. Rovnako prihliada na to, že obaly majú slúžiť tiež ako hygienický produkt, ktorý chráni bezpečnosť potravín aj spotrebiteľa.

Ako zmena obalov radikálne znižuje spotrebu plastov

Aj zdanlivo nepatrná akcia môže mať vďaka veľkosti spoločnosti McDonalds veľký vplyv na životné prostredie. V minulosti reštaurácie McDonalds na Slovensku zaviedli mnohé zmeny v obalových materiáloch. Výmena plastových téglikov na džúsy a šejky za papierové ušetrí ročne až 30 ton plastov a téglik na zmrzlinu McFlurry bez plastového viečka a bez veľkej plastovej lyžičky zníži tiež produkciu o približne 8 ton plastového odpadu ročne. Podobne je to aj s papierovými slamkami, ktoré ušetria až 10 ton, pričom McDonalds stále uvažuje o zavedení bezslamkovej alternatívy. Najnovšou novinkou je však to, že už v žiadnej McDonalds reštaurácii na Slovensku dnes nenájdete plastové príbory. Nahradili ich drevené príbory z variantu brezového dreva, čo znamená zníženie plastov o ďalších 16 ton ročne. Drevo pochádza zo zodpovedných zdrojov a je overované prostredníctvom systému FSC alebo PEFC.

príbor

Použitý vosk na príbore je taktiež prírodný a certifikovaný. Celkovo používané drevo na výrobu ostatných obalov na báze vlákien je z overených a certifikovaných zdrojov, pretože spoločnosť sa zaviazala chrániť lesy aj v rámci svojej novej obalovej stratégie. „Sme najväčším reťazcom reštaurácií na Slovensku a neustále sprísňujeme procesy výroby obalových materiálov, aby sme v čo najväčšej možnej miere znižovali našu ekologickú stopu. Naším cieľom je minimalizovať celkové používanie plastov tam, kde to dáva zmysel. Preto sme sa rozhodli zaviesť drevený variant príborov. Zostatkové plastové príbory sme účelovo zrecyklovali a vytvorili z nich limitovanú edíciu pútavých piatich lavičiek, ktoré budú slúžiť našim zákazníkom pri vybratých reštauráciách,“ vysvetlila Lucia Poláčeková, PR supevisor pre McDonalds Slovakia.

Nové lavičky sú vyrobené zo zmesi z recyklovaných plastových príborov a na ich výrobu bolo použitých 400 kilogramov posledných zásob plastových príborov. Návštevníka reštaurácií McDonalds zaujmú najmä svojím ikonickým vzhľadom. Vznikli v spolupráci s košickou spoločnosťou TOPlast, a.s., a s umelcom Matúšom Maťátkom.

Správne triedenie obalov je základ

Rovnako ako minimalizácia plastu je dôležité aj správne triedenie vyprodukovaného odpadu. Málokto zo zákazníkov obľúbeného reťazca dnes vie, že McDonalds triedi obaly po zákazníkoch vo svojich slovenských reštauráciách už od roku 2003. Takmer 75 ton odpadu z lokálnych reštaurácií putovalo v roku 2019 na druhotné spracovanie. Vzhľadom na aktuálnu situáciu si momentálne zákazníci berú jedlo so sebou, pretože využívajú služby McDrive alebo McDelivery. Návod, ako postupovať pri triedení obalov od McDonalds doma, nájdete priamo na ich stránke.



Zdroje : foto - archív McDonalds
Publikované : 18.5.2021    Autor: Linda Hankeová
© 2016 Všetky práva vyhradené GreenMagazine.sk