Globálne otepľovanie vplýva na množstvo vypestovaného ovocia, zeleniny, poľnohospodárskych plodín a kávy. Vedci z Postupimského inštitútu v novej štúdii odhadujú, že v budúcnosti bude rapídne klesať množstvo prémiovej kávy v Etiópii.
Analýza predpokladá, že produkcia kávy by sa mohla zvýšiť, pretože sa bude dariť menej náročným odrodám. Aj keď je Etiópia často označovaná za krajinu pôvodu kávy, väčšinu tejto komodity dodávajú na svetové trhy Kolumbia, Brazília, Vietnam a Indonézia. „Etiópia je najväčším producentom kávy na africkom kontinente. Ročne sa na jej území vypestuje približne 400-tisíc ton kávy a odhadovaná hodnota exportu je viac ako 982 miliónov eur,“ uviedol v reportáži magazín Scientific Reports. To, či zmena klímy skutočne ovplyvní množstvo a kvalitu produkovanej kávy, ukážu až najbližšie desaťročia. Jednou z možností je aj to, že globálne otepľovanie spôsobí, že lokalít, ktoré sú vhodné na produkciu kávy, bude v Etiópii pribúdať. V taktom prípade sa síce vyprodukuje viac kávy, ale kvôli jej nízkej kvalite ju budú musieť farmári predávať za oveľa nižšie ceny.