Napriek tomu, že na svete hladujú stovky miliónov ľudí, v niektorých krajinách sa neúmerne plytvá jedlom.
Až neuveriteľne vyznieva správa potravinovej a poľnohospodárskej banky, Rabobank Australia, o výsledkoch nakladania s potravinami. Z analýzy zverejnenej na stránke rabobank.com.au vyplýva, že Austrálčania v roku 2019 vyhodili do odpadkov jedlo v hodnote 9,1 miliardy eur. Vďaka tomu sa krajina zaradila na štvrté miesto vo svete, medzi štáty, ktoré najviac plytvajú potravinovými zdrojmi. Bankoví analytici vypočítali, že priemerná austrálska domácnosť vyhodí každý rok jedlo v približnej hodnote 925 eur. Hrozivejšie však je, že plytvanie potravinami v tejto krajine má z roka na rok stúpajúcu tendenciu. V roku 2019 skončilo v austrálskych odpadových košoch až o 15 percent potravín viac ako v roku 2018. Hodnotiaca správa s názvom Food Waste report poukazuje na to, že miera plytvania jedlom v Austrálii v roku 2019 predstavovala najvyššie čísla za posledné štyri roky. V priemere jeden obyvateľ vyhodil za rok približne 298 kilogramov jedla. Podľa zverejnených zistení potravinami najviac plytvá takzvaná Generácia Z vo veku do 24 rokov. Ich účet za vyhodené potraviny sa vyšplhal na hrozivých 1 300 eur ročne a zvýšil sa o 211 eur v porovnaní s rokom 2018. Aj z toho dôvodu protinožci obsadili nelichotivé štvrté miesto v rebríčku krajín, ktoré najviac plytvajú potravinovými zdrojmi. „Náš prieskum odhaľuje, že trinásť percent týždenného nákupu Austrálčanov skončí v koši. S nárastom plytvania jedlom však stúpa aj hrozba pre životné prostredie,“ upozorňujú odborníci v správe Rabobank Australia, ktorú zverejnil spravodajský portál 7news.com.au.
Najviac sa plytvá v mestách
Štatistiky Rabobank Australia potvrdili, že jedlom sa plytvá najmä v oblastiach s vysokou koncentráciou ľudí. Najviac jedla sa vyhodilo v štáte Victoria, ktorý v tomto ukazovateli od minulého roka zaznamenal najvyšší nárast. Najmenej jedla vyhadzujú obyvatelia Severného teritória, Tasmánie a Queenslandu. Z výsledkov štúdie Food Waste report vyplýva, že jednou z hlavných príčin plytvania je neúmerné nakupovanie, ale aj narastajúci podiel donáškového jedla. Okrem toho aj nesprávna príprava pokrmov a zbytočné vyhadzovanie nedojedených zvyškov. Zistenia banky potvrdili, že Austrálčania, ktorí si objednávajú jedlo a potraviny cez internet, nimi plytvajú oveľa viac. Jedlom sa neplytvá len v Austrálii, ale takmer na celom svete. Spoločnosť Bosch na svojej stránke informovala, že Američania z chladničky každoročne vyhodia 46 kilogramov pokazeného jedla. Na jedlo, ktoré aj tak neskôr skončí v odpade, v prepočte minú viac ako 2 500 eur za rok.
Vzorom môže byť Európa
Veľký prieskum spotrebiteľského správania v Austrálii uskutočnila spoločnosť Rabobank Australia, ktorá vznikla v roku 1898. Založili ju farmári, ktorí sa navzájom podporovali v podnikaní a hľadali zdroje financovania. Rabobank Australia momentálne patrí k popredným svetovým finančným inštitúciám. Za rok 2019 získala ocenenie ako Najodporúčanejšia austrálska Agrobanka. Orientuje sa predovšetkým na farmárov a na investície do agropodnikania aj do vidieckych komunitných projektov. Aj preto popredných predstaviteľov mrzí, že Austrálčania neúmerne plytvajú náročne vypestovanými potravinami. „Máme sa čo učiť od krajín, ktoré sú v boji proti plytvaniu jedlom úspešnejšie. Napríklad od Francúzska alebo od Talianska. Vlády týchto štátov v roku 2016 uzákonili zákaz plytvania potravín v supermarketoch. Okrem toho legislatívne nariadili, že nepredané potraviny sa musia darovať charite alebo potravinovým bankám,“ reagoval vedúci oddelenia práce s klientami Glenn Wealands z Rabobank Australia pre webový portál rabobank.com.au.