facebookinstagramgoogle
office@greenmagazine.sk
GreenMagazine.sk

Američania vyhadzujú 40 percent potravín



Z Národného prieskumu FoodAPS vyplýva, že hodnota vyhodeného jedla v Spojených štátoch amerických každoročne dosahuje stovky miliárd eur. Výsledky štúdie zverejnil portál American Journal of Agricultural Economics.


Z analýzy vyplýva, že obyvatelia USA patria k ľuďom, ktorí potravinami plytvajú najviac na svete. Bežná domácnosť za oceánom vyhodí do koša pokrm v priemernej hodnote 1 727 eur ročne. Národný prieskum získavania a nákupu potravín pre domácnosti, známy aj pod skratkou FoodAPS, bol prvým reprezentatívnym prieskumom amerických domácností. Vedci sa snažili čo najkomplexnejšie zistiť, čo konzumujú obyvatelia USA. Zamerali sa na zloženie stravy a skúmali, v akých množstvách sa nakupujú potraviny a koľko z nich sa nakoniec vyhodí. „Prieskum zhromažďoval jedinečné, podrobné a komplexné údaje o nákupoch. Zapojilo sa do neho takmer 5-tisíc domácností,“ informovala webová stránka ers.usda.gov.

Výsledky, ktoré odborníci prezentovali na jar tohto roku, sú doslova hrozivé. Z údajov vyplýva, že 30 až 40 percent potravín v USA skončí vyhodených v odpade. Na svete pritom hladujú stovky miliónov mužov, žien a detí. Autori štúdie preto apelovali na konzumentov, aby sa zamysleli nad svojím správaním. „Neplytváme len jedlom, ale aj prírodnými zdrojmi, pôdou, na ktorej sa plodiny pestujú, energiou a vodou. V neposlednom rade tiež ľudskou prácou,“ reagoval profesor ekonómie na Pennsylvánskej univerzite Edward Jaenicke pre časopis Farm and Dairy. Vďaka získaným údajom odborníci odhadli, že americké domácnosti vyhadzujú asi jednu tretinu potravín, ktoré si zaobstarajú. Celková hodnota tohto jedla môže byť viac ako 222 miliárd eur za jeden rok.

plytvanie, jedlo, USA

Bohatí plytvajú viac

Z analýzy o spotrebiteľskom správaní vyplynulo, že čím vyšší príjem rodina mala, tým bola nezodpovednejšia a plytvala viac. Viacčlenné domácnosti a nízkopríjmoví obyvatelia potravinami šetrili. Napriek tomu podľa profesora Edwarda Jaenickeho vyhadzuje priemerná americká domácnosť 31,9 percenta jedla, ktoré si kúpi. „Viac ako dve tretiny domácností vyhadzovali 20 až 50 percent potravín. Aj v uvedomelých domácnostiach skončilo v koši takmer 9 percent nákupu,“ poznamenal Jaenicke v periodiku American Journal of Agricultural Economics.

Prekvapením pre ekonómov bolo, že ľudia, ktorí športujú a trávia veľa času v posilňovni, tiež nadmerne plytvajú. Dôvodom je, že sa snažia stravovať zdravo, konzumujú veľa ovocia a zeleniny, a nakupujú jedlo, ktoré nemá dlhú trvanlivosť. Odborníci sa pri prezentovaní výsledkov zhodli, že plytvanie treba čo najskôr obmedziť. „Väčšina potravín, ktoré sa konzumujú v Spojených štátoch a v iných krajinách, sa vyrába neudržateľnými spôsobmi. Prechod na udržateľnejšie stravovacie návyky je kľúčovou stratégiou na uspokojenie súčasných aj budúcich potravinových potrieb,“ zdôrazňuje analýza publikovaná na stránke academic.oup.com.

Problém plytvania potravinami nemajú len Spojené štáty, ale aj Austrália a krajiny Európskej únie vrátane Slovenska. Veď podľa správy Organizácie spojených národov končí každý rok v koši viac ako 1,3 miliardy ton potravín. Predstavuje to približne jednu tretinu celosvetovej produkcie. Aj preto sa Európska únia a OSN zaviazali, že do desiatich rokov sa budú snažiť znížiť množstvo potravinového odpadu o polovicu.



Zdroje : foto - Depositphotos
Publikované : 23.6.2020    Autor: Ing. Katarína Dermanová
© 2016 Všetky práva vyhradené GreenMagazine.sk